Az a bűvös porckorongsérv...

Az a bűvös porckorongsérv...

Talán az egyik leggyakrabban emlegetett mozgásszervi a probléma a porckorongsérv, és sokan úgy rettegnek tőle, mint a tűztől. Gyakran hallom bármilyen hát-, derékfájás esetén, hogy “biztos porckorongsérvem van”. Na ez az, amit csak egy MR vagy CT vizsgálat tud 100%-osan igazolni, de ezzel még messze nincs megoldva a probléma! Ugyanis ezzel maximum egy diagnózist kap az ember lánya, de a valódi okra, hogy miért alakult ki a porckorongsérv, mi több, hogyan lehetne a helyzeten segíteni, arra nem derül fény. 

Elárulok néhány dolgot, amiről nem nagyon beszélnek:

  • A porckorog maga nem tud fájni, nincsenek benne érző idegek, tehát a konkrét fájdalom oka valami más lehet.
  • Éppen amiatt, hogy nem képes fájdalmat okozni, simán lehet, hogy Neked is van, de lehet, hogy nekem is, nem tudni…
  • Ha tényleg fennáll, akkor kevesebb, mint az esetek 10%-ban szorul műtétre, és érdemes tudni, hogy valódi rehabilitáció nélkül szinte minden esetben kiújul valahol máshol… 
  • Nincs rá csodamódra működő terápia. Azaz hogy mégis: színes, változatos mozgás, ami az aktuális testi állapotod kiegyensúlyozását célozza, tehát SZEMÉLYRE SZABOTT. Ennek megállapítása mozgásterapeuta feladata, nem pedig a szomszédé, egyéb laikusé vagy éppen olyan szakemberé, aki nem is látott Téged jelenlegi állapotodban… 
  • Szóval az biztos, hogy ha nem éppen műtétre vársz, akkor mozognod KELL! (A műtét után is, nyugi, azzal nem ér véget a történet, ahogy fentebb is utaltam rá.)

Ez kezdetben mindenképp egyéni program alapján történik, tehát kevés a YouTube videó – még ha fizettél is érte -, és az orvos által kinyomtatott sablon gyakorlatsor is. 

A csoportos gerinctornák egy idő után már működhetnek, de csak akkor, ha előtte egyéni fejlesztéssel megalapoztad azt a testi állapotot, amiben pontosan tudod, mire van szükséged és ahonnan építkezni tudsz. Minden egyébbel túlzás nélkül csak további károkat okozol magadnak.

A csoportos órák soha nem a kialakult probléma kezelésére szolgálnak, hanem egyfajta “állagmegőrzésre”, azaz hogy ne romoljon tovább a helyzet. 

Szuper, hogy megszületett benned az elhatározás a cselekvésre, de arra kérlek, ne légy türelmetlen, ne sajnáld az időt magadtól és kezd az elején az utat!  

Ha tehát szeretnéd, hogy valaki célzottan foglalkozzon a jelenlegi mozgásszervi problémáddal, legyen az orvosi ellátást jelenleg nem igénylő porckorongsérv vagy bármi más, akkor foglalj időpontot először egy Komplex Mozgásszervi Állapotfelmérésre a weboldalon keresztül! Ezután elkészítem a személyre szabott programodat és kezdődhet a közös, kezdetben mindenképp egyéni munka!

!!FONTOS!! Akut fájdalommal együttjáró porckorongsérv esetén szükségszerű, hogy megbizonyosodjunk róla, nem áll fenn orvosi ellátást igénylő állapot! Ha ilyenre nincs szükség, vagy már részesülsz orvosi kezelésben és nem tiltottak el a mozgástól, akkor ne habozz, és keress meg!! 

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni exkluzív ajánlatainkról és VIP kedvezményeinkről elsőként?
Hírlevél feliratkozás

“Mert a fájdalommentes mozgás és az egészség mindenkinek jár!”

FittyLand egyenleg lekérdezés
FittyLand Gerinc- és Mozgásközpont
4033 Debrecen,
Bálint pap utca 41.
+36 (70) 944 2409
info@fittyland.com
FittyLand 2022 © Minden jog fenntartva.
A weboldalt a WRX Online készítette.