Néhány OK és MEGOLDÁS a tengernyiből a problémáidra

Néhány OK és MEGOLDÁS a tengernyiből a problémáidra

Néhány hete beszélgettem egy sportoló kis vendégem édesapjával. Elcsodálkozott, amikor mutattam, mennyi kütyüvel tudom segíteni a sérülés utáni felépülést, vagy éppen a teljesítményfokozást. Kiszaladt a száján, hogy néhány évtizeddel korábban nem volt ennyi minden, mégsem sérültek ennyit a sportolók, nem volt ennyi egészségügyi problémájuk.

Ez így igaz. Utána viszont arról is szó esett, hogy korábban nem érte ekkora (túl)terhelés őket: nem sajtoltak ki mindent belőlük már gyerekkorban a különböző szakemberek; kevesebb edzés, kevesebb verseny és mérkőzés volt, így jóval több idő jutott a regenerációra is.

Szabadidejükben pedig kúsztak-másztak, 1000féle más mozgással ellensúlyozták az egyoldalú terhelést, míg ma, ha van egy kis szusszanásnyi szünet, a legtöbben bevetik magukat a számítógép/tablet/telefon elé és órákon át meg sem mozdulnak, így kimaradnak a változatos testmozgások.

Ráadásul 1000féle inger, stressz éri őket az ébren töltött idejük minden percében, ami egy 30 évvel ezelőtti, net-mentes, lassabb, nyugodtabb világban nem volt ilyen számottevő, sokkal kisebb feszültséggel volt tele az életük.

És ha egy kicsit tovább megyek, azt is érdemes lenne kiszámolni, hány órát töltöttek egykor iskolapadban ülve vagy a leckével, és mennyi ideig kell ezzel egy mai gyerkőcnek foglalkoznia.

A táplálkozásról már nem is ejtek sok szót… Mind tudjuk, milyen drámai arányban változott meg az étkezésünkben a természetes és a feldolgozott élelmiszerek aránya. Egyre több a vegyszerrel kezelt alapanyag is, a tömegtermelésnek köszönhetően hormonokkal, antibiotikumokkal teli hústermékek, amelyek napi szinten akár többször is az asztalunkra kerülnek, míg régebben általában hetente néhányszor volt erre lehetőség.

Nagyon összetett dolog ez, és semmiképp sem szeretnék senkit elszomorítani, csak megmutatni, hogy többek között ezek miatt vannak teljesen más helyzetben nem csak a sportolók, hanem mi, hétköznapi emberek is. Mindezeknek az ellensúlyozására kell foglalkoznunk táplálék-kiegészítőkkel, kompenzáló edzésekkel, rehabilitációs technikákkal, manuális kezelésekkel, stb.

Ha úgy érzed, szeretnél többet tudni arról, mi az, ami segíthet Neked a megelőzésben vagy a felépülésedben, akkor keress bátran, segítek!

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni exkluzív ajánlatainkról és VIP kedvezményeinkről elsőként?
Hírlevél feliratkozás

“Mert a fájdalommentes mozgás és az egészség mindenkinek jár!”

FittyLand egyenleg lekérdezés
FittyLand Gerinc- és Mozgásközpont
4033 Debrecen,
Bálint pap utca 41.
+36 (70) 944 2409
info@fittyland.com
FittyLand 2022 © Minden jog fenntartva.
A weboldalt a WRX Online készítette.