Mi kell ahhoz, hogy komolyan vedd a fájdalmat?

Mi kell ahhoz, hogy komolyan vedd a fájdalmat?

Az elmúlt 4 év, amit eddig rehabilitációs szakemberként eltöltöttem, nagyon megváltoztatta a fájdalomról alkotott képemet.

Először is fontos tudni, hogy a fájdalom az egyik legkutatottabb terület, és ennek ellenére – vagy éppen ezért - kis túlzással elmondhatjuk, hogy jelenlegi állás szerint semmit nem tudunk róla. Azaz nem biztosak benne a tudósok, hogy mitől függ, kinek mennyire fáj valami. Így simán előfordulhat, hogy egy komoly betegségből valaki sokáig alig érzékel valamit, míg egy egészen egyszerűnek hangzó izomfeszülés is tud térdre kényszerítő fájdalmakat okozni. 

Azt leszögezhetjük, hogy érdemes tisztában lennünk azzal az érzéssel, milyen az, amikor minden rendben van a testünkben, és felismerni az összes többi helyzetet, ami ettől eltér. Ennek nagyon fontos valamekkora figyelmet szentelni, mert minden normálistól való eltérés jelez valamit. 

Ha sokáig söprögeted a szőnyeg alá a “most egy kicsit kellemetlen megemelni a karom” meg a “ma csak eddig tudok lehajolni”, vagy a “mostanában rossz a gyomrom” helyzeteket, előbb-utóbb igencsak komoly egészségügyi kihívással kell majd szembenézned.

Értem én, hogy most nincs idő meg pénz szakemberhez fordulni és vizsgálatokra járni, de hidd el, hogy az erre fordítandó összeg és energia az idő előrehaladtával csak egyre nagyobb lesz, a probléma súlyosságáról nem is beszélve. És azt is tudom, hogy most ezt olvasva jó páran legyintenek és azt mondják “Ugyan mi baj történhetne velem?”. 

Estig sorolhatnám, mi minden, de tényleg. A napokban például érkezett hozzám egy olyan vendég, aki képtelen volt fájdalom nélkül talpon maradni, így nem is tudtam hagyományos módon elkészíteni az állapotfelmérését. Ennek a helyzetnek pedig csak olyan előzményei voltak korábban, hogy néha fájt neki itt-ott néhány napig valami, ami utána nyomtalanul eltűnt… 

Egyébként egy kis önvizsgálattal, szorgalommal és józan gondolkodással nagyon sok pénzt lehet spórolni: ismerd meg a tested felépítését, figyeld a működését. Nézd meg, mivel kell feltöltened ahhoz, hogy jól működjön és hogyan kell ápolnod, hogy formában maradjon.

Nyilván idő, amíg megtalálod azokat a hiteles forrásokat, ahol tájékozódni tudsz és megtanulod magad. De ha nem akarsz sokat költeni szakemberekre – akik között az igazán jók megtalálása is felemészthet némi időt és pénzt -, akkor az energiát nem szabad sajnálod erre!

De mire is?

SAJÁT MAGADRA! Arra, hogy egyik napról a másikra ne döntsön le szó szerint a lábadról a fájdalom, ne légy kiszolgáltatott az abban a pillanatban elérhető legközelebbi szakembernek, és ne ess ki a munkádból vagy a családod ellátásából hetekre, hónapokra például egy műtét miatt.

Szerintem megéri.

Lehet, hogy durván hangzott mindez, de cseppet sem volt benne túlzás, csakis az elmúlt évek tapasztalata beszél belőlem annak a sok-sok embernek a példáján keresztül, akik a segítségemet kérték. 

Ideje egy kis figyelmet MAGADRA IS szánnod, mert a jelenlegi egészségügyi ellátásra egyre kevésbé lehet számítani. Inkább előzd meg a nagyobb bajt azzal, hogy komolyan veszed az apróbb jeleket és dolgozol egy egyensúlyi életmód megteremtésén!

Ha a mozgásszervrendszered egészségével vagy a táplálkozásoddal kapcsolatban kérdésed van, fordulj hozzám bátran, segítek!

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni exkluzív ajánlatainkról és VIP kedvezményeinkről elsőként?
Hírlevél feliratkozás

“Mert a fájdalommentes mozgás és az egészség mindenkinek jár!”

FittyLand egyenleg lekérdezés
FittyLand Gerinc- és Mozgásközpont
4033 Debrecen,
Bálint pap utca 41.
+36 (70) 944 2409
info@fittyland.com
FittyLand 2022 © Minden jog fenntartva.
A weboldalt a WRX Online készítette.